neděle 5. listopadu 2017

Podzimní období v Tradiční čínské medicíně

Podzimní období je ve znamení prvku Kov, orgánů plic a tlustého střeva. Energie tohoto období je jinová, tedy chladná. Je třeba organismus posilovat spánkem a odpočinkem. Nachlazení je známkou toho, že na toto příliš nedbáme. Vhodná chuť pro podzim je mírně pálivá a kyselá.

Nedoporučují se potraviny výrazně ochlazující. Například citrusy, syrová zelenina, saláty ze syrové zeleniny včetně různých zálivek, zmrzlina, nápoje s ledem.

Doporučují se potraviny, které zvlhčují plíce a vyživí vnitřní tekutiny. Například rýže, sója a výrobky z ní, špenát, mandle, sezam, med, třtinová melasa, vejce, vepřové maso, husa, krůta, králík a další. Vhodné jsou vývary z masa a zeleninové vývary s luštěninami. Skvělé jsou tak zvané "sedlácké" nebo "hrstkové" polévky, kdy do vývaru přidáte luštěniny, pórek, cibuli, rýži. Zázvor, kari, fenykl a skořice jsou v tomto období rovněž vhodné, v přiměřené míře.

autor: Petr Khür, www.khur.cz
zdroj: dietetické semináře TČM

Žádné komentáře:

Okomentovat